Έλα, να δεις τί βρήκα σήμερα!..

Πως να καλλιεργήσεις τις δεξιότητές σου μέσα από το online gaming

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

gamer mprosta stin othoni

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως τα online παιχνίδια είναι απλά μία μορφή ψυχαγωγίας και τίποτα άλλο. Είναι όμως όντως έτσι; Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις και στοιχεία από έρευνες που αποδεικνύουν πως το online gaming προσφέρει περισσότερα πέρα από κάποιες ώρες διασκέδασης μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σου. 

 

Βελτιώνουν τη δεξιότητα των χεριών σου

 

Oι gamers φαίνεται να είναι στατιστικά καλύτεροι στο να εκτελούν πιο περίπλοκες διαδικασίες με τα χέρια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τα video games χρησιμοποιούνται σε ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό προκειμένου να τους βοηθήσουν να ανακτήσουν τον κινητικό έλεγχο των χεριών και των καρπών τους.

 

 

Αυξάνουν τη φαιά ουσία του εγκεφάλου σου

 

Αν παίζεις συστηματικά online games είναι πιθανό να έχεις καλύτερη συνδεσιμότητα μεταξύ των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου σου. Tαυτόχρονα η αύξηση της φαιάς ουσίας σημαίνει ότι διαθέτεις αυξημένη ικανότητα πλοήγησης στο χώρο και γενικότερα βελτιωμένη αντίληψη.

 

Καλλιεργούν τις κοινωνικές σου δεξιότητες

 

H εικόνα του μοναχικού απομονωμένου gamer ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Οι σύγχρονοι gamers, ιδίως αυτοί που παίζουν διαδικτυακά είτε σε streaming πλατφόρμες, είτε σε διαδικτυακά παιχνίδια online casino, όπως η NetBet, με άλλους παίχτες, μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν και να επικοινωνούν καλύτερα με τους άλλους.

 

Σε κάνουν πιο ικανό στην επίλυση προβλημάτων

 

Οι περίπλοκοι κόσμοι των παιχνιδιών, οι αποστολές, οι γρίφοι που καλείσαι να αντιμετωπίσεις αναπτύσσουν την ικανότητά σου να επιλύεις προβλήματα. Το ενδιαφέρον είναι πως οι παίκτες φαίνεται να χρησιμοποιούν τις στρατηγικές που μαθαίνουν παίζοντας, με επιτυχία και στην καθημερινή τους ζωή.

 

Σε προτρέπουν να σηκωθείς από τον καναπέ και να κινηθείς

 

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που απαιτούν την έντονη σωματική συμμετοχή σου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλασικό πια στο είδος του Pokémon GO όπου χρειαζόταν να χύσεις πολλά κιλά ιδρώτα προσπαθώντας να πιάσεις όλα αυτά τα Pokémon.

 

Σε βοηθούν να παραμείνεις προσηλωμένος στο στόχο σου 

 

Πόσες φορές μπορεί να έχεις ξεκινήσει μία πίστα από την αρχή προκειμένου να περάσεις στην επόμενη; Σίγουρα άπειρες. Τα παιχνίδια σε μαθαίνουν να συνεχίζεις προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου και να μην τα παρατάς με την πρώτη δυσκολία. Κάτι που πιθανότατα έμαθες να το εφαρμόζεις και στην καθημερινότητά σου.

 

Δυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ μελών της οικογένειας

 

Παλιά καθόσουν με τον αδελφό σου αμίλητοι στον καναπέ και βλέπατε τηλεόραση. Τώρα όμως όταν παίζετε μαζί online games, γίνεστε συνεργάτες, συνομιλείτε, διασκεδάζετε και έρχεστε πιο κοντά. 

 

Έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σου

 

Το online gaming σε βοηθά να βελτιώσεις την ψυχική σου διάθεση, να χαλαρώσεις και να διασκεδάσεις. Ο συσχετισμός που έχει παρατηρηθεί ανάμεσα στα video games και τη μείωση γενικότερα του στρες έχει οδηγήσει πολλούς ψυχοθεραπευτές να τα αξιοποιούν στις θεραπευτικές τους συνεδρίες για πάνω από μία δεκαετία.

 

 

Αν λοιπόν είσαι gamer σταμάτα να νιώθεις ενοχές ότι σπαταλάς το χρόνο σου. Με το να παίζεις διαδικτυακά παιχνίδια έχεις ποικίλα οφέλη. Είτε αυτά είναι σωματικά με το να βελτιώνεις την όραση, την κινητικότητά σου, τη λειτουργία του εγκεφάλου και να μπαίνεις σε σωματική δραστηριότητα, είτε κοινωνικά με το να αναπτύσσεις τις κοινωνικές σου σχέσεις, είτε διανοητικά με το να καλλιεργείς την ικανότητά επίλυσης προβλημάτων. Συνέχισε λοιπόν το gaming απενοχοποιημένα.