Χρήσιμα μυστικά καθαρισμού χαλιών

Χρήσιμα μυστικά καθαρισμού χαλιών

Παρά την τεράστια ποικιλία υλικών οικιακών δαπέδων που είναι διαθέσιμα στις αγορές, όπως το ξύλο, η πέτρα και τα πλακάκια – τα χαλιά συνεχίζουν να διατηρούν τη δημοφιλία τους. Για την ακρίβεια, η βιομηχανία χαλιών αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό της αγοράς, η οποία στρέφεται στην αγορά χαλιών για τη διακόσμηση και την προστασία του ιδιωτικού τους χώρου. 

 

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι λατρεύουν την αγορά χαλιών – εκτός από το αίσθημα ζεστασιάς και απαλότητας που προσφέρουν – είναι ότι τα χαλιά απαιτούν λιγότερη συντήρηση και προστασία από την σκληρή επιφάνεια των δαπέδων. Ο συχνός καθαρισμός με την ηλεκτρική σκούπα και το περιστασιακό βαθύ τρίψιμο, είναι ικανά να διατηρήσουν την αρχική φυσική λάμψη του χαλιού σας για ένα πολύ μεγάλο διάστημα.

 

Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές σας να διατηρήσετε τα χαλιά σας σε μια ιδανική κατάσταση, είναι αναπόφευκτο ότι τα αυτά θα γεμίσουν διάφορες πιτσιλιές, βρωμιές και φθορές από τη χρήση των παπουτσιών σας, που σίγουρα θα σας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα πιο χρήσιμα μυστικά καθαρισμού χαλιών, ώστε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά οποιαδήποτε κρίση φθοράς ή βρώμικης επιφάνειας.

 

Στεγνώστε τους λεκέδες, μην τους τρίβετε

Όταν εμφανιστεί ένας λεκές πάνω στο χαλί σας, αντισταθείτε στην επιθυμία να ξεκινήσετε αμέσως το τρίψιμο. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός μόνιμου  λεκέ πάνω στο χαλί σας. Αντ ‘αυτού, καθαρίστε απαλά τους λεκέδες χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα καθαρισμού και ένα καθαρό πανί ή μια χαρτοπετσέτα ή ένα σφουγγάρι.

 

Θυμηθείτε πως το κλειδί στην αφαίρεση του λεκέ, βρίσκεται στο στύπωμα. Κατά το στύπωμα, ασκείτε μια μικρή πίεση στον λεκέ, ώστε να μπορείτε να το μουλιάσετε. Το τρίψιμο αναγκάζει τα σωματίδια του λεκέ να εισχωρήσουν περαιτέρω στις ίνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη διάσπαση αυτών των ινών. Επίσης πρέπει πάντοτε να στουπώνετε από την εξωτερική πλευρά του λεκέ προς το εσωτερικό του, διότι το αντίθετο μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του λεκέ και σε άλλα καθαρά σημεία του χαλιού σας. 

 

Βέβαια, εάν από την άλλη δεν θέλετε να πάρετε ένα τέτοιο σοβαρό ρίσκο κατα τον καθαρισμό του χαλιού σας, μπορείτε να εμπιστευθείτε τον απαιτητικό καθαρισμό του σε μια ειδική υπηρεσία καθαρισμού, όπως είναι εκείνη του Οίκου Εφραίμογλου. Ο καθαρισμός και η φύλαξη χαλιών, είναι μερικές από τις επιπρόσθετες υπηρεσίες που προσφέρει αυτή η ταπητουργία, για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα καθαρισμού με το δικό τους πολύτιμο απόκτημα χαλιού.

 

Η χρήση σόδας

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η χρήση σόδας είναι αποτελεσματική στην αφαίρεση των λεκέδων μπύρας και κρασιού από τα χαλιά σας, κάτι που ισχύει – αν φυσικά βεβαιωθείτε ότι τη χρησιμοποιείτε σωστά.

 

Πρώτα, ρίχνουμε σόδα σε ένα καθαρό πανί και στουπώνουμε το λεκέ. Εάν ο λεκές δεν είναι τόσο έντονος, επαναλάβετε με περισσότερη χρήση σόδας. Εάν αυτό δεν λειτουργήσει, ανακατέψτε μια αναλογία ένα προς ένα με λευκό ξύδι και νερό και ρίξτε την σε ένα μπουκάλι ψεκασμού χειρός. Ψεκάστε το διάλυμα στη λεκιασμένη περιοχή και, στη συνέχεια, περιμένετε 10 ή 15 λεπτά για να μουλιάσει. Στη συνέχεια, πιέστε ένα καθαρό, στεγνό σφουγγάρι κάτω στη ρυπαρή περιοχή για να απορροφηθεί το διάλυμα καθαρισμού και να αραιωθεί ο ίδιος ο λεκές. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία, εάν είναι απαραίτητο, έως ότου εξαφανιστεί ολόκληρος ο λεκές που δημιουργήθηκε.

 

Η χρήση αφρού ξυρίσματος

Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει πως το καλύτερο καθαριστικό χαλιών για γενικούς καθαρισμούς λεκέδων, είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι ο αφρός ξυρίσματος. Έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει κάθε είδους λεκέ. Εφαρμόστε την κρέμα ξυρίσματος απευθείας στην επιφάνεια του λεκέ και αφήστε την να καθίσει περίπου για μισή ώρα. Μόλις ο αφρός ξυρίσματος έχει απλωθεί και έχει καλύψει όλη την επιφάνεια του λεκέ, τότε σκουπίστε την με τη χρήση ενός στεγνού πανιού. Τέλος, ψεκάστε τη συγκεκριμένη περιοχή με ένα μείγμα λευκού ξυδιού και νερού (αναλογία 50/50) και στη συνέχεια σκουπίστε το ψεκασμένο αυτό διάλυμα με ένα στεγνό πανί.

 

Γιάννης Γούτης
[email protected]

Δημοσιογράφος - Κειμενογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας