3 τρόποι για να παραμείνετε εστιασμένοι στους στόχους σας

3 τρόποι για να παραμείνετε εστιασμένοι στους στόχους σας

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε πως η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε. Οι στόχοι μας έχουν παραμεριστεί για τις βασικές μας ανθρώπινες ανάγκες. Οι προτεραιότητες όλων έχουν αλλάξει. Τα ένστικτα επιβίωσης πλέον έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές μας.

Και ενώ το τέλος της πανδημίας μπορεί να μην είναι ακόμη ορατό, δεν θεωρείται βιαστικό και αφελές να αφιερώσετε χρόνο για τους στόχους που πιθανόν να είχατε θέσει προ πανδημίας. Ακολουθούν λοιπόν τρεις στρατηγικές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε εστιασμένοι στους στόχους σας απέναντι στην πανδημία του COVID-19.

 

  1. Γνωρίστε τη σημασία του αυτοελέγχου

Ο αυτοέλεγχος ήταν πάντα ένα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας κάθε ατόμου. Οι άνθρωποι που δεν αναζητούν συνεχώς τη στιγμιαία ευχαρίστηση τους και αντιστέκονται στους πειρασμούς της καθημερινότητας, μην υποκύπτοντας σε παρορμήσεις έχουν αποδειχθεί πως κατα μέσο όρο είναι υγιέστεροι, πλουσιότεροι (σε συναισθήματα) και πιο ευτυχισμένοι. Ο αυτοέλεγχος είναι σημαντικός για τη ζωή κάθε ανθρώπου, τώρα περισσότερο από ποτέ γι’ αυτό και πολλοί απευθύνονται σε ειδικούς που μπορούν να τους βοηθήσουν στην προσπάθεια τους αυτή, όπως για παράδειγμα ένας ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής στην Αθήνα, ο οποίος μπορεί να παρέχει και online ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.

 

  1. Μην μεγαλοποιείτε τα προβλήματα σας

Με τον COVID-19 να πρωταγωνιστεί σε κάθε είδηση, είναι εύκολο να μας πλημμυρίσει το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας, βλέποντας τον κόσμο ως ένα επικίνδυνο μέρος για να ζήσει κανείς. Ο φόβος μας κάνει να ενεργούμε αμυντικά, κάτι που σίγουρα δεν συμβαδίζει με την λογική του “κοιτάω μπροστά” που απαιτείται για την επίτευξη των προσωπικών μας στόχων. Θυμηθείτε πως έχετε τη δυνατότητα να εντοπίζετε τους κινδύνους και τις απειλές που σας περιβάλλουν, ενώ παράλληλα να κάνετε σημαντικά βήματα προς την επίτευξη των στόχων σας. Είτε πρόκειται για την σημερινή πανδημία που αντιμετωπίζουμε, είτε πρόκειται για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα στις ζωές μας, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, διότι τα προβλήματα που προκύπτουν είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ανθρώπινης ύπαρξης.

Δεύτερον, μην υποτιμάτε την δύναμη της αισιοδοξίας. Έρευνες δείχνουν πως το να υιοθετήσεις μια νοοτροπία “αφθονίας”, εν αντιθέσει της νοοτροπίας της “έλλειψης”, μπορεί να συμβάλλει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας. Και τι καλύτερος τρόπος από τα να αυξήσετε την αισιοδοξία σας, μέσα από την σωματική σας άσκηση. Μπορεί λοιπόν το αγαπημένο σας γυμναστήριο στον Άλιμο να έχει κλείσει λόγω κορωνοιού, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε όμως να εκγυμνασθείτε στο ίδιο σας το σπίτι.

 

  1. Βρείτε την ισορροπία στη ζωή σας

Κάθε εξίσωση αποτελείται από δύο πλευρές. Σίγουρα η ύπαρξη ενός κινδύνου μπορεί να δημιουργήσει και μια νέα ευκαιρία. Και οι ευκαιρίες είναι για εκείνους που είναι διατεθειμένοι να πάρουν ρίσκα. Ακόμα και σε μια περίοδο πανδημίας. Είναι οδυνηρό ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας – απώλεια εργασίας και μιας πηγής εισοδήματος, έλλειψη κοινωνικοποίησης και εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων. Όμως, δεν πρέπει να χαθούν οι πιθανές ευκαιρίες πίσω από τη θλίψη και τον φόβο των ημερών μας. Ίσως αυτή η απομόνωση να μας επιτρέψει να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τις επιλογές μας. Ίσως μετά από όλες αυτές τις καθημερινές δοκιμασίες να καταφέρουμε να βρούμε την πολυπόθητη ισορροπία στη ζωή μας. Μέχρι τότε όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε για κάτι καλύτερο.

Γιάννης Γούτης
[email protected]

Δημοσιογράφος - Κειμενογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας