Έλα, να δεις τί βρήκα σήμερα!..

Τροχόσπιτο σε …ποδήλατο!

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Τί σχέση μπορεί να έχουν οι Νεάντερταλ με τον διαβήτη; Μεγάλη, όπως υποστηρίζουν ερευνητές από το Μεξικό και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι μια γονιδιακή παραλλαγή που φαίνεται πως αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 προέρχεται από τους Νεάντερταλ.

Μια ομάδα ερευνητών από το Μεξικό και τις ΗΠΑ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μελέτη στον τομέα της Γενετικής, με σημείο αναφοράς τον πληθυσμό της Λατινικής Αμερικής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν στο DNA τους το επικίνδυνο γονίδιο έχουν κατά 25% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη. Η παραλλαγή ονομάζεται SLC16A11 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο γονιδίωμα των Νεάντερταλ.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι η επικίνδυνη παραλλαγή έφτασε στο σύγχρονο άνθρωπο μέσω της μείξης με τους Νεάντερταλ. Μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες κατάφεραν να διαπιστώσουν τη σημασία του γενετικού υλικού που προέρχεται από τους Νεάντερταλ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες, αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά του διαβήτη.