Έλα, να δεις τί βρήκα σήμερα!..

Social Media και Νόμοι περί Απορρήτου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

socialmedia

Οι ιστότοποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς τα social media και η ιδιωτικότητα έρχονται εγγενώς σε αντίθεση. Στο κάτω-κάτω, το νόημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να μοιράζεσαι τη ζωή σου με εκείνους που θέλεις, το αντίθετο δηλαδή από τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής σου. Επίσης όλοι μας ξέρουμε ότι ο ψεύτικος κόσμος των social media είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε σωστά.

Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στο να μοιράζεσαι μέρη της ζωής σου και στο να παραβιάζεται η ιδιωτικότητα σου. Έτσι, μια σειρά από νομικές γραμμές έχουν ληφθεί υπόψιν σχετικά με την ιδιωτικότητα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Εν τω μεταξύ, ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή ανησυχιών σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης είναι να αποφύγετε τη χρήση τους. Φυσικά, αυτό είναι μάλλον απίθανο γιατί είναι σαν να μην μιλάτε στο τηλέφωνο, έτσι οι πιθανότητες είναι πολλές ότι θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τα κοινωνικά μέσα και να δεχτείτε τον κίνδυνο κάποιου διαβρωμένου απορρήτου.

Ωστόσο, αν αισθάνεστε ότι έχετε υποστεί παραβίαση του απορρήτου σας παραβιάζοντας την πολιτική απορρήτου ενός ιστότοπου, εξετάστε το ενδεχόμενο να μιλήσετε με τις αρμόδιες αρχές. Μπορεί επίσης να θέλετε να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο δικηγόρο στους νόμους ιδιωτικού απορρήτου όπως είναι οι δικηγόροι στην Οικονομάκης Χρήστος Διεθνής Δικηγορική Εταιρεία.

Ενώ η χρήση των κοινωνικών μέσων μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο κοντά με τους φίλους και την οικογένειά μας, ακόμα και αν βρίσκονται μακριά, η λανθασμένη χρήση των κοινωνικών μέσων μπορεί να δημιουργήσει και πολλά προβλήματα.

Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε ελάχιστη προστασία για εκείνους που είτε μοιράζονταν σκόπιμα είτε τυχαία την ζωή τους σε πολλά από τα κοινωνικά μέσα. Πολλά έθνη σε όλο τον κόσμο αναγνώρισαν τους πιθανούς κινδύνους των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άρχισαν να δημιουργούν νόμους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Γενικά, σχετίζονται με πράγματα όπως οι οικονομικές συναλλαγές, τα αρχεία υγειονομικής περίθαλψης και οι πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά κάτω από την ηλικία των 13 ετών. Σχεδόν οτιδήποτε άλλο εξακολουθεί να παραμένει δίκαιο παιχνίδι, υπό τον όρο ότι επιτυγχάνεται με νόμιμα αποδεκτά μέσα.

Καθώς οι ιστότοποι των κοινωνικών μέσων αυξάνονται σε δημοτικότητα και γίνονται όλο και πιο σημαντικές για τη ζωή των ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν, οι εισβολές στην ιδιωτική ζωή αυξάνονται ομοίως όλο και περισσότερο. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συχνά με τις νέες τεχνολογίες, οι νόμοι που σχετίζονται με αυτές τις τεχνολογίες καθυστερούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, πίσω από τις ίδιες τις εξελίξεις. Τα κράτη, με μικρότερα νομοθετικά όργανα και πιο ευέλικτα μέσα θέσπισης νόμων, οδηγούν το δρόμο για τη δημιουργία νέων κανονισμών, αλλά πολλά από αυτά ενδέχεται να υποφέρουν από τον έλεγχο της δικαστικής αναθεώρησης. Πρόσθετες νομικές αλλαγές πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες και χρόνια, αλλά η αληθινή ιδιωτικότητα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης πιθανότατα δεν θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.